Danas recept!
Pripremamo Irish Cream, crni cejlonski čaj sa komadićima čokolade i aromom irskog krema. Mmm..
Potrebno je:
Sve je očigledno, sem sojinog mleka u prahu. A kako da bude očigledno, kad ga NEMA?! Znači, imajte mleko, a ne ovako k'o ja.
Dakle, stavimo kašičicu i nešto čaja u cediljku. Btw, izdvojila sam ovo cmok-cmok zrnce čokolade, da se lepo vidi.
TIP: Kada je čaj vaš i samo vaš, budite slobodni, pa izdvojte onoliko zrnaca čokolade koliko hoćete. Mada, možda to možete uraditi i ako čaj nije samo vaš. Čokolada je čokolada.
Prelijemo proključalom vodom. Ovaj put 100stepeni.
Napomena: Temperatura je važna. Neki čajevi se kuvaju i sa proključalom vodom ohlađenom na recimo 90stepeni. Ko prevrće očima na ovakvu vrstu preciznosti, neka samo prelije vrelom vodom:)
Stoji 2 do 3 minuta. E, ova preciznost je po mom mišljenju važnija od one vezane za temperaturu vode. Ako čaj stoji prekratko, nema svoj pravi ukus, bude previše blag do nikakav. Ako stoji predugo, postaje isuviše jak i može se popiti, samo ako vam je baš žao da ga prospete. Ni u jednom slučaju nema uživanja ni zdravlja, pa poštujte ovaj tajming.
Kada je vreme za vađenje cediljke, sledi mleko. Naravno, to je stvar ukusa. Neko kaže da nije zdravo kombinovati kravlje mleko (doduše sa zelenim čajem); neko pije bez mleka.. ja pijem sa sojinim u prahu, zato što je ono u tečnom obliku najčešće slatko i sa kojekakvim aromama, a to ne volim. Kravlje stavim kada je tegla sa slike prazna:)
Nakupih dovoljno za ovu šoljicu. Obnavljanje zaliha ASAP.
Kakva su vaša iskustva? Kuvate? Pijete? E sad ćete da skuvate?!:)
Ja se trudim da svoj ne srčem, ali je glasno MMMM.... obavezno!
Dakle, stavimo kašičicu i nešto čaja u cediljku. Btw, izdvojila sam ovo cmok-cmok zrnce čokolade, da se lepo vidi.
TIP: Kada je čaj vaš i samo vaš, budite slobodni, pa izdvojte onoliko zrnaca čokolade koliko hoćete. Mada, možda to možete uraditi i ako čaj nije samo vaš. Čokolada je čokolada.
Prelijemo proključalom vodom. Ovaj put 100stepeni.
Napomena: Temperatura je važna. Neki čajevi se kuvaju i sa proključalom vodom ohlađenom na recimo 90stepeni. Ko prevrće očima na ovakvu vrstu preciznosti, neka samo prelije vrelom vodom:)
Stoji 2 do 3 minuta. E, ova preciznost je po mom mišljenju važnija od one vezane za temperaturu vode. Ako čaj stoji prekratko, nema svoj pravi ukus, bude previše blag do nikakav. Ako stoji predugo, postaje isuviše jak i može se popiti, samo ako vam je baš žao da ga prospete. Ni u jednom slučaju nema uživanja ni zdravlja, pa poštujte ovaj tajming.
Kada je vreme za vađenje cediljke, sledi mleko. Naravno, to je stvar ukusa. Neko kaže da nije zdravo kombinovati kravlje mleko (doduše sa zelenim čajem); neko pije bez mleka.. ja pijem sa sojinim u prahu, zato što je ono u tečnom obliku najčešće slatko i sa kojekakvim aromama, a to ne volim. Kravlje stavim kada je tegla sa slike prazna:)
Nakupih dovoljno za ovu šoljicu. Obnavljanje zaliha ASAP.
Ostalo je još da se promeša i spremno je!
Pleasure is MINE!Kakva su vaša iskustva? Kuvate? Pijete? E sad ćete da skuvate?!:)
Ja se trudim da svoj ne srčem, ali je glasno MMMM.... obavezno!
Odlican tutorijal :)
ОдговориИзбришиI ne prevrcem ocima na preciznosti, jer je stajanje caja u vodi jako bitno. Za vecinu cajeva - ako stoje vise od 2min postaju stetni, i imaju goooorak ukus.
I da priznam da nikad nisam pila caj sa mlekom.
Moracu ...
A mleko ... pijem pirincano, kupujem ga u prahu i mutim u toploj vodi. Prija. Ne pravi baloncice u tibi :)
Vidiš, kakav znalački komentar:)
ОдговориИзбришиMa tko prevrće očima? Shvaćamo bitnost nečega što je nama važno. :)
ОдговориИзбришиNe usuđujem se ni probati čaj s mlijekom, jer mi to ni ne zvuči dobro. Šta ćeš, tak razmišljam..
Ok, poštujem. Ali, ako se predomisliš, nećeš pogrešiti;)
ОдговориИзбришиhmmm uzivala sam u postu
ОдговориИзбришиali nesto nikada nisam svarila to mesanje mleka i caja
(mada cokoladu vec volim da vidim u svemu :) )
a caj mi je caj, mleko volim da vidim samo u kafi i to i tada mrvicu samo :)
Ma, žmurećKi kad bi probali to mlekce u čaju, svi biste pitali šta je i tražili JOŠ!:))
ОдговориИзбриши